Program 2025
PROGRAM
Kultur i Almedalen 2025
För 16:e gången arrangerar Svensk Scenkonst och Sveriges Museer plattformen Kultur i Almedalen i nära samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum. Tillsammans med medverkande kulturmyndigheter, stiftelser, bransch- och intresseorganisationer representeras de svenska kulturinstitutionerna och det fria kulturlivet. Årets program formas av närmare 25 aktörer från olika samhällssektorer.
Under tre dagar, den 24-26 juni, kommer de mest angelägna kulturpolitiska frågorna i Sverige och vår nära omvärld att stå i fokus. Vi skapar utrymme för diskussioner och samtal om aktuella rapporter, utredningar och trender som har stor betydelse för kulturlivet.
Samtliga program från Länsteatern på Gotland direktsänds och finns att se i efterhand på Kultur i Almedalens Youtube-kanal och i Almedalsveckan Play.
Tisdagen den 24 juni 2025 kl. 9.15-10.00
Vem ska betala för kulturen?
Det är ingen hemlighet att kulturen förväntas komplettera sin finansiering, men är det verkligen kompletterande finansiering som ska hjälpa kulturen uppnå de kulturpolitiska målen och tillgängliggöra kultur till medborgaren? Hur ser läget ut idag för scener och museer i Sverige?
Cheferna för landets museer och scenkonstverksamheter är överlag positiva till att finansiera verksamheten genom olika intäktskällor. Men kompletterande finansiering av kulturen kräver samtidigt kunskap, resurser, långsiktighet och tid. Det framgår av rapporten “Vem betalar för kulturen?” som släpptes av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer den 5 februari i år. För andra året i rad har Svensk Scenkonst och Sveriges Museer genomfört en gemensam enkätundersökning bland sina medlemmar för att ta reda på hur cheferna ser på det ekonomiska läget i sina verksamheter. Frågorna i denna senaste undersökning handlade särskilt om chefernas syn på kompletterande finansiering och om deras erfarenhet av att arbeta med olika sorters finansiering. Samtalet bygger på rapporten och hur kulturen ska finansieras i framtiden.
Medverkande: Mats Berglund, ordförande i kulturutskottet, Sveriges riksdag, Nike Örbrink, gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige, Kristdemokraterna, Stockholm stad, Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst och Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Riksförbundet Sveriges Museer. Samtalet modereras av journalisten Sharon Jåma.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Tisdagen den 24 juni kl. 10.20-11.00
Kulturlivets uppgift i totalförsvaret – är vi beredda?
Vi står inför en ny världsordning och ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Hur kan kulturen stärka oss i oroliga tider? Hur kan kultur bidra till ett resilient och robust samhälle inom det civila försvaret? Vad görs bland scenkonst och museer?
Samtalet inleds av Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst och Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Riksförbundet Sveriges Museer.
Medverkande: Landshövding Charlotte Petri Gornitzka, Länsstyrelsen i Gotlands län och särskild utredare och nationell rådgivare för stärkt privat-offentlig samverkan i totalförsvaret, flottiljamiral Fredrik Peedu, kommunikationsdirektör Försvarsmakten, vikarierande överantikvarie Eric Fugeläng, chef för Museiavdelningen vid Riksantikvarieämbetet, Gabriel Byström, stabschef och ställföreträdande VD Sveriges Radio och Petra Brylander, VD och konstnärlig ledare Malmö Stadsteater. Samtalet leds av Noomi Hedlund, kulturstrateg och rådgivare.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10
Tisdagen den 24 juni kl. 11.15-12.00
Så gör kulturen skillnad i framtidens städer
Vad händer när kulturen ges en självklar plats i stadsutvecklingen? När visioner om hållbarhet, inkludering och platsidentitet formas tillsammans med kulturaktörer, invånare och näringsliv?
Malmö, Kiruna och Uppsala har alla visat att kulturen är en nyckelkomponent i framtidens städer – inte en kostnad, utan en investering. Deras arbete med kulturdriven stadsutveckling bär vittnesbörd om hur konsten och kulturen kan driva innovation, öka attraktiviteten och bidra till livskvalitet i hela staden.
I det här samtalet möts politiker, kulturchefer, stadsplanerare, näringslivsrepresentanter för att prata om hur vi gör plats för kulturen i en växande stad – och varför det är avgörande för framtiden.
Medverkande: Annika Cedhagen, kulturdirektör i Malmö Stad, Janne Grönholm (MP), kulturnämndens ordförande i Malmö Stad, Mats Taaveniku (S), kommunalråd Kiruna kommun, Patric Kiraly, huvudprojektledare Kulturlyft 2025-2026 Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Uppsala kommun, Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun och Robert Ylitalo, VD för Kiruna växer. Samtalsledare är Sharon Jåma, journalist.
Arrangör: Malmö Stad, Kiruna kommun och Uppsala kommun
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Tisdagen den 24 juni kl. 13.00-13.45
Hur kan museerna bli mer angelägna för unga vuxna?
Åldersgruppen 18-25 är inte tillräckligt representerad bland museernas besökare. Vad kan man göra åt saken? Och varför är det viktigt att denna grupp tar del av museernas utbud? Behöver utbudet förändras?
En ny rapport från Sveriges Museer undersöker läget vad gäller ungas vuxnas besök till museerna. Rapporten kommenteras och utvecklas i Almedalen. Panelen diskuterar möjliga vägar framåt.
Medverkande: Åsa Marnell, chef Historiska museet, Karin Nilsson, chef ArkDes (Statens Centrum för Arkitektur och Design), Sigge Eriksson, tf ordförande, LSU (Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer) och Fredrik Timell, samhällspolitisk chef, TikTok. Samtalsledare är Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Riksförbundet Sveriges Museer.
Arrangör: Riksförbundet Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Tisdagen den 24 juni kl. 13.00-14.00
Mer konstnärspolitik i en ny kultursamverkansmodell?
Kultursamverkansmodellen har utretts i olika omgångar de senaste åren. Nu skall Statens kulturråd lämna förslag till regeringen på hur modellen kan utvecklas. Hur kan kultursamverkansmodellen reformeras på bästa sätt utifrån kulturskaparnas perspektiv och med kommunernas roll i åtanke?
Konstnärernas Riksorganisation har under våren genomfört en kommunundersökning för att kartlägga hur kommunerna arbetar med bild och form. Undersökningen är avstamp för ett samtal om utvecklingen av den regionala och kommunala kulturpolitiken när det gäller professionella kulturskapares och konstnärers villkor. I samtalet diskuterar vi vad som händer med kultursamverkansutredningens förslag och framför allt kommunernas roll i modellen. Hur ska kultursamverkansmodellen reformeras på bästa sätt? Och var kommer konstnärspolitiken in i en kulturpolitik som mer tycks handla om byråkratiska strukturer och förvaltningsreformer än om kulturskapares förutsättningar för att kunna utgöra en väsentlig roll i samhällsbygget?
Medverkande: Mats Berglund, riksdagsledamot (MP) och ordförande i riksdagens kulturutskott, Sveriges riksdag, Oscar Lindster, ledamot regionfullmäktige och regionstyrelsen (S), Region Gotland, Nike Örbrink, gruppledare Kristdemokraterna Stockholms stad, Kerstin Hammar, regionråd (M) Region Jönköpings län, Helena Wessman, länsmusikchef, Gotlandsmusiken, Petter Hellsing, ordförande, Konstnärernas Riksorganisation Gotland, Thomas Sundström, teaterchef Länsteatern på Gotland och Amy Fee, verksamhetsledare Danscentrum Sverige.
Plats: Knägränd 3, Läromedelsförfattarnas hus
Observera att detta program inte direktsänds i Kultur i Almedalens Youtube.
Tisdagen den 24 juni kl. 14.15-15.00
Den besvärliga kultureliten – vilka strukturer döljs i retoriken om en kulturelit?
I dagens kulturpolitiska debatt refereras det allt oftare till kulturskapare som en kulturelit. Hänger nedsättande begrepp om en kulturelit och nuvarande politisk ideologi ihop? Vilka verkliga strukturer döljs i retoriken om en kulturelit?
Elitbegreppet används nedsättande till skillnad från när det talas om till exempel om idrottseliten. Kulturarbetare beskrivs som priviligerad grupp som livnär sig på skattepengar. Vad innebär det nuvarande debattklimatet om kulturen för samhället i stort?
Medverkande: Mattias Svensson, författare och ledarskribent på Svenska Dagbladet, Sophia Jarl, kommunalråd i opposition i Norrköpings kommun (M), Anna Troberg, förbundsordförande DIK och Kent Wisti, författare, präst och konstnär. Samtalet modereras av Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare och Anja Gatu, ordförande Sveriges Författarförbund.
Arrangör: Svenska Tecknare
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Tisdagen den 24 juni kl. 15.00-15.45
Musikens väg – Vad händer när ett led i ekosystemet försvinner?
Vägen till professionell framgång är brokig och sällan förutsägbar. Alla delar i musikens ekosystem är viktiga för att olika individer ska kunna gå sin egen väg – den kan börja i kulturskolan eller replokalen och sluta i symfonier eller hitlåtar.
Ambitionen är tydlig: Sverige vill se fler professionella kulturskapare och kreatörer – men vägen dit är sällan rak. För att nå spets måste vi också värna bredden. Om vi monterar ner den kulturella infrastrukturen, bit för bit – var ska nästa generation börja? Och vad blir det kvar? Replokaler, utbildningsinstanser, musikinstitutioner, ideellt engagemang, musikbolag, digitala plattformar som Youtube och Spotify – alla är de nödvändiga för att hela ekosystemet ska fungera och ge utrymme för olika vägar till framgång.
Välkommen till ett samtal om återväxt, kreativitet och varför musikens hela ekosystem måste få finnas. Med inledande ord av Martin Jonsson Tibblin, chef för Stims musikfrämjande verksamhet, Stim och Ludvig Werner, VD Ifpi Sverige.
Medverkande: Mats Berglund, ordförande i kulturutskottet, Sveriges riksdag, Mika Romanus, direktör Konstnärsnämnden, Anna-Karin Lindblom, generalsekreterare Folkbildningsrådet, Anders Wollbeck, musikskapare, producent och ordförande SKAP, Michelle Kadir, Sverigechef, YouTube och Lina Heyman, tillförordnad VD, Stim. Samtalet leds av Noomi Hedlund, kulturstrateg och rådgivare.
Arrangör: Stim och Ifpi Sverige
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Tisdagen den 24 juni kl. 15.00-15.45
Kulturens roll i kris och krig – skydd, yttrandefrihet och försvarsvilja
När samhället utsätts för kris eller krig sätts inte bara människoliv och infrastruktur på spel – även kulturarv, konstnärlig frihet och samhällets demokratiska värden hotas. I detta seminarium utforskar vi kulturens betydelse i tider av osäkerhet: Hur kan fria konstuttryck upprätthållas även i krigstid? Vilket ansvar har staten för att skydda vårt gemensamma kulturarv – både materiellt och immateriellt? Och hur bidrar kulturen till folkets försvarsvilja?
Vi diskuterar vem som har makt och inflytande över kulturen och yttrandefriheten i kristid, och vad vi kan lära av historiska och samtida exempel. Seminariet riktar sig till dig som är verksam inom kultur, utbildning, civilsamhälle eller försvar – eller bara vill förstå kulturens avgörande roll i en hållbar demokrati, även under hot.
Medverkande: Susanna Dahlberg, vd, Riksteatern, Eric Fugeläng, överantikvarie, Riksantikvarieämbetet, Lisa Mobrand, utredare, Myndigheten för psykologiskt försvar, Simon Norrthon, förbundsordförande, Scen & Film, Flottiljamiral Fredrik Peedu, Försvarsmaktens kommunikationsdirektör och Anna Troberg, förbundsordförande, DIK. Samtalet leds av Lotta Lundmark, programansvarig krisberedskap och civilt försvar, Folk och Försvar.
Arrangör: Fackförbundet Scen & Film och Folk och Försvar.
Plats: TCO-landet, Strandgatan 19, Visby.
Tisdagen den 24 juni kl. 20.00-21.00
Vad är intelligens och AI-teknikens plats i en tänkande värld?
Forskare levererar dystopier över hur mänskligheten hotas eftersom generativ artificiell intelligens är på väg att bli både "medveten" och "intelligentare" än människan. Den panikartade debatten bygger dock på okunnighet om intelligensens evolutionära framväxt - men är vår dumhet det största hotet?
Kan en robot anses vara intelligent och vad menar vi i så fall med intelligens och generativ artificiell intelligens? Filosofen och kognitionsforskaren Peter Gärdenfors menar att det inte är AI som utgör det största hotet, utan den successiva fördumning av mänskligt tänkande som följer av teknikutvecklingen. Peter Gärdenfors bok ”Kan AI tänka? – Om människor, djur och robotar” (Fri tanke) tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för att han fördjupar AI-debattens centrala begrepp och utmanar dess utgångspunkter.
Medverkande: Peter Gärdenfors, kognitionsforskare & Natur & Kulturs debattbokspristagare, Paulina Modlitba, digital affärsutvecklare och thought-leader inom teknik och innovation och Victor Malm, kulturchef, Expressen.
Arrangör: Stiftelsen Natur & Kultur
Plats: Biblioteken på Gotland, Cramérgatan 5, Almedalsbiblioteket, I foajén.
Observera att detta program inte direktsänds i Kultur i Almedalens Youtube.
Onsdagen den 25 juni kl. 8.00-9.00
Frukostsamtal: Vad kan ett svenskt museikort betyda för museerna och för museibesöken?
Möjligheten att införa ett svenskt museikort. Kan det i förlängningen skapa bättre museer? Ett frukostsamtal med inbjudna talare där även publiken får delta i dialogen.
Medverkande: Niklas Cserhalmi, ordförande/chef, Sveriges Museer/Stiftelsen Arbetets Museum, Jenny Westfält, museichef, Gotlands museum, Erik Öhrn, verksamhetsledare Gotlands besöksnäring, Peter Skogh, museidirektör Stiftelsen Tekniska museet och Ulf Dernevik, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd.
Arrangör: Riksförbundet Sveriges Museer
Plats: Gotlands museum, lokal "Skepp och skoj", Strandgatan 14.
Observera att detta program inte direktsänds i Kultur i Almedalens Youtube eller Almedalsveckans Play.
Onsdagen den 25 juni kl. 9.00-9.55
I väntan på Vadå? Hög tid för jämlik tillgång till scenkonst för barn och unga
Sverige har länge stoltserat med sitt engagemang för kulturens värde och tillgänglighet, där just scenkonst för barn och unga genom decennier varit internationellt erkänd. Nu genomgår kultursektorn nedskärningar som riskerar att få långtgående konsekvenser.
Länsteatrarna i Sverige, ASSITEJ Sverige och Teatercentrum samarbetar för att säkra rätten till kultur och scenkonst för framtidens barn och unga. Genom undersökningar visar vi hur tillgången till professionell scenkonst ser ut i Sverige idag och kommer med konkreta förslag inför framtiden. Vi samtalar om förutsättningar för institutioner, fria grupper och andra aktörer som skapar scenkonst. Vi talar också om betydelsen av scenkonst i en värld som präglas alltmer av digitalisering och polarisering. Scenkonst erbjuder en unik plattform för berättelser och nya perspektiv. För barn och unga innebär detta en möjlighet att se världen ur olika vinklar, att reflektera över sig själva och andra. Forskning visar att kultur bidrar till bättre hälsa och ökad kreativitet. Alla barn och unga har rätt till detta. Vi står på barnens sida, gör ni? Under seminariet har vi företrädare från Moderaterna och Socialdemokraterna på plats för samtal och debatt.
Medverkande: Karl Seldahl, projektledare/regissör, Länsteatrarna i Sverige, Michael Cocke, Ordförande, ASSITEJ Sverige, Therese Hörnqvist, Verksamhetsledare, Teatercentrum, Juno Blom, Barnombudsman, Barnombudsmannen, Mats Berglund, ordförande i kulturutskottet och mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet, Sveriges riksdag, Malin Danielsson, vice ordförande i kulturutskottet, Sveriges riksdag och kulturpolitisk talesperson för Liberalerna, samt Roland Utbult, riksdagsledamot, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, Sveriges riksdag.
Arrangör: Länsteatrarna i Sverige, ASSITEJ Sverige och Teatercentrum
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 25 juni kl. 10.00-11.00
Demokratin på reträtt – vad måste vi göra?
Demokratin är hotad. Det syns internationellt genom att grundläggande demokratiska fundament som domstolsväsende, universitet och medier begränsas och styrs politiskt. Även i Sverige finns det tecken i tiden som det gäller att vara varsam på. Om demokratin är på reträtt, vad måste då göras?
Seminariet utgår från en alldeles färsk undersökning från Novus som visar på svenskars tillit och förtroende för politiker och medier. Undersökningen som genomförs för fjärde gången tar också tempen på vilken roll civilsamhället spelar för att stärka sammanhållningen i Sverige. Resultatet från rapporten presenteras inledningsvis och därefter följer ett samtal om vilka tecken som finns i tiden på att demokratin är hotad och vad som måste göras för att förnya och stärka demokratin.
Medverkande: Calle Nathanson, koncernchef och studieombudsman, ABF Stockholm, Anna Ekström, ordförande ABF Stockholm, Jan Scherman, debattör, författare och producent och Tomas Eneroth, ordförande, ABF.
Arrangör: ABF Stockholm och ABF.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 25 juni kl. 10.15-11.15
Det svenska musikundret vid ett vägskäl – strategier för fortsatt global framgång
Sverige är i världstopp som musikexportör – men hur länge till?
Sverige är en musiknation i världsklass. Vi är, tillsammans med USA, Storbritannien och Sydkorea, världens främsta musikexportörer. Men allt håller på att förändras. Glokaliseringen – en oväntad trend där lokala artister dominerar sina hemmamarknader – skakar om spelplanen. Fenomenet har ändrat de traditionella spelreglerna för musikexport och har gjort det svårare för svenska artister att nå ut globalt. För Sverige innebär det en utmaning – men också en chans att tänka nytt.
Stim lanserar en ny rapport i samarbete med Will Page, tidigare chefsekonom på Spotify. Med nya insikter från Stims data och internationell utblick sätter vi fokus på det svenska låtskrivarundret och framtidens musikexport. Seminariet riktar sig till alla som verkar inom kultur, politik, näringsliv och kreativa branscher. Om Sverige spelar sina kort rätt finns potential att bli världens största musikexportör. Om inte, riskerar vi att tappa en av våra främsta kulturella styrkor.
Medverkande: Will Page, författare av rapporten och Tarzan Economics, Michelle Kadir, Sverigechef, YouTube, Lina Heyman, tillförordnad vd, Stim och Emma Vikström, musikansvarig Norden, Spotify. Samtalet leds av Ika Johannesson, kulturjournalist.
Arrangör: Stim
Plats: S:t Clemens ruin, Tranhusgatan 6.
Observera att detta program inte direktsänds i Kultur i Almedalens Youtube eller Almedalsveckans Play.
Onsdagen den 25 juni kl. 11.15-12.00
Hur säkerställer vi konstnärlig frihet vid kris och krig?
Den konstnärliga friheten möjliggör en mångfald av röster och kulturella uttryck som skyddas av vår grundlagsstadgade yttrandefrihet. När det säkerhetspolitiska landskapet förändras ställs nya krav på samhällets förmåga att säkra konstnärlig frihet och i förlängningen demokratin. Därför är det viktigt att fördjupa samtalet om vad konst och kultur betyder för försvarsvilja, identitet och samhällets motståndskraft.
I det här panelsamtalet undersöker vi kultursektorns, försvarets och övriga samhällets behov av kunskap för att komma vidare i beredskapsarbetet för ett fritt kulturliv.
Medverkande: Robert Egnell, rektor Försvarshögskolan, Gunvor Kronman, VD för Hanaholmens kulturcentrum, Jens Mattsson, generaldirektör FOI. Samtalet leds av Kajsa Ravin, generaldirektör Statens kulturråd.
Arrangör: Kulturrådet
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 25 juni kl. 13.00-13.45
Evenemangssektorns ekonomiska bidrag till samhällsekonomin
Hur stor är evenemangsnäringen? Hur bidrar evenemangsnäringens verksamheter till samhällsekonomin?
För tredje året i rad presenteras evenemangssektorns ekonomiska bidrag till Sverige och i antal arbetstillfällen. År 2021 samlades Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska Motionslopp och Visita med BFUF (Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond) kring projektet ”Evenemang i siffror” med målet att ta fram nationell relevant och pålitlig statistik. Parterna såg nödvändigheten av att stärka kunskapen om branschen och om hur den kan utvecklas, inte minst som underlag för prioriteringar och politiska beslut. Samtalet kommer att belysa frågor som: Hur stor är evenemangsnäringen? Hur bidrar evenemangsnäringens verksamheter till näraliggande branscher som besöksnäring och turism?
Medverkande: Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Joppe Pihlgren, verksamhetsledare, Svensk Live, Stefan Bergh, generalsekreterare, Riksidrottsförbundet, Monica Haider, ledamot i näringsutskottet (S), Sveriges riksdag och Roland Utbult, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, Sveriges riksdag. Samtalet modereras av Cecilia Lunell, intressepolitik vid Riksidrottsförbundet.
Arrangör: Svensk Scenkonst, Svensk Live och Riksidrottsförbundet
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 25 juni kl. 13.00-13.45
AI och kulturens framtid – dags att sätta spelreglerna
Allt fler verksamheter använder sig av generativ AI för att skapa texter, bilder med mera, något som påverkar förutsättningarna för yrkesverksamma kulturskapare. Samtidigt finns hos många användare en vilja att göra rätt för sig. Hur bör generativ AI användas?
KLYS lanserar nu rekommendationer som ska göra det enklare för användare att ta ansvar och göra rätt i AI-sammanhang, så att kulturskapares upphovsrätt respekteras och det mänskliga konstnärliga skapandet värnas. De riktar sig i första hand till användare inom professionella verksamheter, som myndigheter, organisationer och företag.
Medverkande: Ulrica Källén, verksamhetschef, KLYS, Thorbjörn Öström, upphovsrättsexpert, KLYS, Simon Norrthon, ordförande, Fackförbundet Scen & Film, Joakim Sandberg, kulturchef Region Västerbotten, Amanda Ghanbari Lundberg, jurist Sandart & Partners Advokatbyrå och Anja Gatu, ordförande, Sveriges Författarförbund. Samtalet modereras av Petteri Flanagan Karttunen, presschef Journalistförbundet.
Arrangör: KLYS, Journalistförbundet, Fackförbundet Scen & Film
Plats:Stora scenen, TCO-landet, Strandgatan 19.
Seminariet livesänds och kan ses i Almedalsveckans Play.
Onsdagen den 25 juni kl. 14.00-14.45
Museerna och skolan – har alla Sveriges skolelever tillgång till museerna?
Genom skolan kan Sveriges barn och unga ges möjlighet att ta del av kulturarv, naturarv och teknikarv. Men sker det i praktiken? Trots museernas starka pedagogiska potential varierar tillgången stort i landet. Idag är det många elever som aldrig får möta museerna som en del av sin skolgång.
Museilagen slår fast att museerna ska vara tillgängliga för alla och bidra till samhället genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. Det är en viktig demokratifråga. Samtidigt är museerna också unika resurser för Skolans undervisning, med expertis inom konst, historia, vetenskap och utforskande pedagogiska läroprocesser, byggda på medskapande. Museerna kan stärka undervisning, bidra till måluppfyllelse och erbjuda alternativa platser för lärande. Vad behövs för att realisera denna tillgång? Vilka är hindren och vilka är möjligheterna. Seminariet är uppstarten på en samlande diskussion om behovet av en nationell satsning på museipedagogik i Skolan. Tillsammans med representanter från museer, myndigheter och politiken reder vi ut hur museerna bättre kan bli en del av Skolans "ekosystem".
Medverkande: Sven Rentzhog, chef framtidsfrågor, Nordiska museet samt Charlotte Ahnlund Berg, utredare musei- och kulutrarvspedagogik, Riksantikvarieämbetet, Louise Thunström (S), ledamot i kulturutskottet, Sveriges riksdag, Ulf Dernevik, generalsekreterare Länsmuseernas samarbetsråd och Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer. Fler personer tillkommer.
Arrangör: Riksantikvarieämbetet, Stiftelsen Nordiska Museet, Länsmuseernas samarbetsråd och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 25 juni kl. 15.00-15.45
Om kompetens, konstnärskap, resiliens och 650 miljarder skäl att ta kulturen på allvar
De kulturella och kreativa branscherna har blivit en allt viktigare del av näringslivet och arbetsmarknaden, i Sverige, EU och övriga världen. Ny statistik visar att de kulturella och kreativa branscherna i dag omsätter hela 650 miljarder kronor och sysselsätter närmare 250 000 personer. Branschernas främsta resurs är individer med kreativ yrkeskunskap och kulturell kompetens, ofta med frilansandet som arbetsform.
Hur skapas förutsättningar för utvecklad och uppdaterad kompetens i branscher som till stor del präglas av frilansande? Vad driver innovation inom branscherna, och hur stärker man resiliens hos en yrkeskår i tider av sviktande konjunktur och osäkerhet?
Välkommen till ett seminarium som utforskar vägar till ett långsiktigt, hållbart konstnärskap – och värdet i kulturell och kreativ kompetens.
Arrangerar gör scenkonstallianserna i samarbete med Kulturakademin. De tre scenkonstallianserna erbjuder grundanställningar till frilansande scenkonstnärer samt kompetensutveckling för respektive yrkesfält. Kulturakademin erbjuder kompetensutveckling för professionella verksamheter, grupper och individer inom scenkonst, musik, audiovisuella medier samt bild och form.
Medverkande: Eva Hamilton, ordförande Film&TV producenterna, Gabriella Kalteneckar, marknadsekonom med inrikting på strategisk affärsutveckling och senior projektledare för enheten Livslångt Lärande vid RISE, Mika Romanus, direktör Konstnärsnämnden, Simon Norrthon, förbundsordförande Fackförbundet Scen & Film och Mikael Brännvall, vd Svensk Scenkonst. Samtalet leds av Benny Marcel, styrelseproffs och tidigare fonddirektör.
Avslutande reflektioner av Roland Utbult (KD), riksdagsledamot, kulturutskottet och Linus Sköld (S), riksdagsledamot, utbildningsutskottet.
Arrangör: Musikalliansen, Teateralliansen, Dansalliansen och Kulturakademien
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 25 juni kl. 16.00-16.45
Kultur som livskraft – så stärker kulturupplevelser vår hälsa och vårt samhälle
Kan kultur bli en nyckel till bättre folkhälsa och samtidigt bidra till ett mer hållbart kulturliv? Forskning visar att kulturupplevelser främjar både psykiskt och fysiskt välbefinnande. Samtidigt visar statistik att var sjätte anställd inte använder sitt friskvårdsbidrag alls, och många nyttjar det inte fullt ut. Ett kraftfullt verktyg för hälsa riskerar därmed att gå förlorat.
Genom att inkludera kultur i friskvårdsbidraget kan vi öppna dörren för en ny form av valfri friskvård. Välkommen till ett seminarium där ledande forskare, röster inom kultursektorn och beslutsfattare diskuterar varför kultur bör betraktas som friskvård – och vad som krävs för att detta ska bli verklighet.
Medverkande: Töres Theorell, läkare och professor i psykosocial medicin, Karolinska Institutet, Eva Bojner Horwitz, professor, inom musik och hälsa vid Kungl. Musikhögskolan, Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst, Joppe Pihlgren, verksamhetsledare, Svensk Live, Mats Natvig, ordförande, Live Nation, Peter Skogh, museidirektör Stiftelsen Tekniska museet, Petra Brylander, VD, Malmö Stadsteater, Roland Utbult, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, Sveriges riksdag och Louise Thunström, suppleant i kulturutskottet (S), Sveriges riksdag. Samtalet modereras av journalisten Sharon Jåma.
Arrangör: Svensk Scenkonst, Svensk Live, Sveriges Museer och Svensk biblioteksförening.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Onsdagen den 25 juni kl. 20.00-21.45
Vem vill förstå en massmördare? När teatern förekommer verkligheten
Kan teater hjälpa oss att förstå sådana individer och till och med förutse framtida samhällsproblem innan de sker?
ROV är en teaterföreställning som syftar till att öka förståelsen kring ensamagerande gärningspersoner. Genom att skildra en gärningspersons liv, präglat av mobbning, isolering och påverkan från extremistiska onlinegrupper, belyser föreställningen hur hat kan byggas upp och leda till våldsamma handlingar. ROV bygger på samlad kunskap och samtal med tidigare ensamagerande gärningspersonser.
Premiären, som hade sin urpremiär på Stockholm Stadsteater Fri Scen, fick särskild relevans efter en skolskjutning i Örebro några dagar senare. Publiken reagerade starkt, där känslan blev att man samtidigt ville förstå och till och med omfamna gärningspersonen, trots den hemska verkligheten. Efter föreställningen följs pjäsen upp med ett eftersamtal och en paneldiskussion, vilket öppnar upp för ytterligare reflektion och frågor från de närvarande.
Medverkande: Maria Öhman, tillförordnad biträdande chef, Center mot våldsbejakande extremism (CVE), Robert Kindroth, tillförordnad chef, Center mot våldsbejakande extremism (CVE), Ulf Stenberg, konstnärlig ledare Teater Fryshuset, Stiftelsen Fryshuset, Björn Berglund, verksamhetsansvarig , Exit/Fryshuset, Lawen Redar, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (S), Andrea Hedin, oppositionsborgarråd (M) och Camila Salazar Atías, senior specialist, Destruktiva Miljöer, Fryshuset.
Arrangör: Teater Fryshuset i samarbete med Center mot våldsbejakande extremism (CVE)
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
Torsdagen den 26 juni kl. 20.00-21.00
Är Sverige på väg att bli bananrepublik? Om politiker, välfärdskapitalister och pr-byråer
Dörrarna mellan politik, välfärdsföretag och pr-byråer står vidöppna. Nepotism och korruption breder ut sig. Frågan är vems intressen våra folkvalda tillvaratar – sina egna eller medborgarnas? Håller Sverige på att bli en bananrepublik där vänskapsband och affärsrelationer styr politiken?
De före detta statsministrarna Göran Persson, Carl Bildt och Stefan Löfven är idag lobbyister. Det är också mängder av tidigare ministrar och förtroendevalda på alla nivåer i samhället. Samtidigt som politikerrollen professionaliserats och påverkansindustrin vuxit de senaste tjugo åren har en exempellös privatisering av offentliga verksamheter pågått. I många fall har politikerna som beslutat om privatiseringen av skolan, avregleringen av vårdsektorn och utförsäljningen av samhällets fastigheter blivit förmögna på sina egna politiska beslut. Boken ”Bananrepubliken Sverige” är berättelsen om pr-byrån som tog över ett helt parti, om kampanjen för att göra SD till Sveriges mest privatiseringsälskande parti och socialdemokraten som köpte upp idrottsföreningar i Umeå för skattemedlen till hans vanvårdade skolkoncern. Johannes Klenell har skrivit om landet som inte trodde att det kunde bli korrupt.
Medverkande: Johannes Klenell, journalist, författare samt kulturredaktör, Arbetet samtalar med Anders Bergman, förläggare, Natur & Kultur.
Arrangör: Natur & Kultur
Plats: Biblioteken på Gotland, Cramérgatan 5, Almedalsbiblioteket, I foajén.
Observera att detta program inte direktsänds i Kultur i Almedalens Youtube.
Med reservation för eventuella ändringar.
Kultur i Almedalen arrangerar Svensk Scenkonst och Sveriges Museer plattformen Kultur i Almedalen i nära samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum. Tillsammans med medverkande kulturmyndigheter, stiftelser, bransch- och intresseorganisationer representeras de svenska kulturinstitutionerna och det fria kulturlivet.
Vill du också delta som arrangör?
Medverkande organisationer
ABF
ABF Stockholm
ASSITEJ Sverige
Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE)
Dansalliansen
Fackförbundet Scen & Film
Ifpi Sverige
Journalistförbundet
Kiruna kommun
KLYS
Konstnärernas Riksorganisation
Kulturakademien
Kulturrådet
Länsmuseernas samarbetsråd
Länsteatrarna i Sverige
Malmö Stad
Musikalliansen
Natur & Kultur
Riksantikvarieämbetet
Riksförbundet Sveriges Museer
Riksidrottsförbundet
STIM
Stiftelsen Nordiska Museet
Svenska Tecknare
Svensk biblioteksförening
Svensk Live
Svensk Scenkonst
Teater Fryshuset
Teateralliansen
Teatercentrum
Uppsala kommun