Program 2023
Välkommen till Kultur i Almedalen 2023, den 28-30 juni i Visby.
För 14:e gången arrangerar Svensk Scenkonst och Sveriges Museer Kultur i Almedalen där huvudtemat är kulturens plats i samhället och vikten av en levande kultur för ett hållbart samhälle.
Kultur i Almedalens seminarieprogram direktsänds och kan ses i Almedalsveckans officiella Playkanal samt i Kultur i Almedalens Youtube-kanal.
Onsdag 28 juni
___
Onsdagen den 28 juni kl 9.00-9.30
Kulturens betydelse i samhället
Vad är kulturens betydelse i samhället, som drivande kraft i samhällsutvecklingen? Vilken roll spelar kulturen vid svåra tider? Svaren är inte givna, utan frågorna måste få plats i de demokratiska samtalen.
Vi inviger Kultur i Almedalen 2023 med ett samtal om kulturens betydelse i samhället. Genom att samla kulturfrågor under plattformen Kultur i Almedalen skapas en arena för att lyfta fram kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen. Genom mötesplatsen får besökare i Almedalen mer kunskap om kulturfrågor och kulturens förutsättningar i Sverige. Kultur i Almedalen samlar det viktigaste som händer, berör och debatteras inom kulturområdet under Almedalsveckan.
Medverkande: Kulturminister Parisa Liljestrand inviger Kultur i Almedalen 2023 tillsammans med Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst och Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 9.30-10.15
En stark kultur är ryggraden i ett lands försvar och krisberedskap
I det moderna kriget är kulturarvet och scenkonsten en prioriterad måltavla för angriparen, det handlar om att sänka försvarsviljan, att skriva om historia och skapa osäkerhet. Nu inrättas i Sverige ett nationellt kulturskyddsråd med uppgift att samordna skyddet av kulturarvet. Men räcker det? Hur kan det säkerställas att scenkonsten och andra delar av det levande kulturlivet kan fortsätta att nå människor i situationer när samhället är utsatt för extrema påfrestningar?
Sverige förbereder sig som bäst på ett Natomedlemskap. Förberedelserna gäller såväl det civila som det militära försvaret. Det här är essentiella insatser för en trygg tillvaro i en orolig omvärld, men samtidigt är det viktigt att vi inte glömmer bort kulturen. Historien lär oss nämligen att ett lands kultur ofta utgör den mentala ryggraden i ett lands försvarsvilja, skrev Hanaholmens vd Gunvor Kronman i DN:s kulturdebatt. Hur kan museerna bygga beredskap som en självklar del av totalförsvaret? Under Almedalen samtalar inbjudna gäster om samhällsresiliens och hur konsten och kulturen kan bidra till att skapa ett robust samhälle som står emot angrepp i händelse av kri(g)släge.
Medverkande: Gunvor Kronman, VD, Hanaholmen, Stefan Wallin, tidigare kulturminister och försvarsminister i Finland, Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst och Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer. Moderator är Elna Nykänen Andersson, kultur- och pressråd, Finlands ambassad i Stockholm.
Arrangör: Hanaholmen – Kulturcentrum för Sverige och Finland i samarbete med Svensk Scenkonst och Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 10.15-11.00
Kulturen, AI och upphovsrätten
Den senaste utvecklingen av AI har tagit världen med storm. Nya verktyg lanseras ständigt som gör att en stor mängd bild och musik kan produceras med endast ett knapptryck. Vad får det för konsekvenser för kulturskaparna, upphovsrätten och kulturen i stort?
Medverkande: Josefine Engström, ordförande, Svenska Tecknare, Martin Jonsson Tibblin, ordförande, Föreningen Svenska Tonsättare, Thorbjörn Öström, advokat och upphovsrättsexpert, samt Amanda Ghanbari Lundberg, jurist, Svenska Tecknare.
Arrangör: Svenska Tecknare och Föreningen Svenska Tonsättare
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 11.45-12.30
Hur bidrar evenemang till besöksnäringen och Sverige?
Evenemang är en förutsättning för omsättning, sysselsättning och arbetstillfällen i ett större ekosystem. Aktörer med få fast anställda driver evenemang med betydande omsättning, många deltagare, underleverantörer och volontärer. Fram tills nu har det saknats nationell statistik om omfattningen.
Under pandemin blev det tydligt att det saknades relevant statistik, och därmed viktiga underlag, för att beskriva svensk evenemangsnäring och dess värde i samhället. Flera stora aktörer inom näringen; Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp, Visita och BFUF initierade med stöd av Tillväxtverket år 2021 projektet ”Evenemang i siffror”. Målet var att ta fram nationell relevant, pålitlig och robust statistik – nödvändigt för att stärka kunskapen om näringen och om hur den kan utvecklas, inte minst som underlag för prioriteringar och politiska beslut. Nu finns för första gången robusta siffror som beskriver näringen i siffror som redovisar evenemangens ekonomiska bidrag till Sverige, besöksnäringen och i antal arbetstillfällen. Analysen visar tydligt att kultur, idrott och evenemang inte enbart erbjuder nöje, underhållning och social gemenskap utan har haft en stark utveckling i termer av omsättning och sysselsättning fram till pandemin.
Medverkande: Stina Algotson, VD, BFUF/Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst, Joppe Pihlgren, verksamhetsledare, Svensk Live och Jonas Siljhammar, VD, Visita.
Arrangör: Projektet Evenemang i siffror
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 13.00-13.45
Stärkta villkor för konstnärer
Yrkesverksamma konstnärer är grunden för ett dynamiskt, levande kulturliv. Trots det får konstnärer liten del av den växande ekonomi som är beroende av deras konst. Konstnärers försämrade villkor uppmärksammas nu i internationella rapporter.
I slutet av maj släpptes rapporten The status and working conditions of artists and cultural and creative professionals, med rekommendationer till EU:s medlemsstater om hur de kan stärka konstnärers villkor. Rapporten är framtagen av en expertgrupp från medlemsländerna på uppdrag av EU-kommissionen. Den är en del av Ministerrådets arbetsplan för kultur, 2023–2026. På vilket sätt kan offentliga finansiärer medverka till förbättrade yrkesvillkor för konstnärer? Vad kan Sverige lära sig av andra länders arbete med att stärka konstnärers villkor? Samtalet kommer belysa ett urval av rapportens rekommendationer. Vi får även ta del av hur Irlands Kulturråd arbetar strategiskt med att stärka konstnärers villkor.
Medverkande: Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef och ställföreträdande generaldirektör, Kulturrådet, Stefan Ahlenius, verksamhetsledare utredning och analys, Konstnärsnämnden, Mika Romanus, direktör, Konstnärsnämnden och Toby Dennett, Strategic Development Manager, The Arts Council in Ireland. Moderator är Robert Fux, skådespelare och Gannevikstipendiat 2022.
Arrangör: Konstnärsnämnden
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 14.00-14.45
Kulturpolitiken efter kultursamverkansutredningens betänkande
Enligt kultursamverkansmodellen fördelar regionerna delar av det statliga kulturstödet. Denna ordning har gällt i ca tio år. Frågan är hur modellen kan utvecklas.
Men vår fråga är också hur kulturpolitiken påverkas i stort. Vilka frågor kommer vi att behandla? Vilka frågor kommer att förbli obesvarade? Det kan gälla armlängds avstånd, ungdomar och kultur, medietekniken och kultur, skolans roll i kulturpolitiken och konstnärliga utbildningarna. Och det gäller naturligtvis kulturen och pengarna. Vi kommer till och med in på morgondagens stad: inte längre industristad, knappt längre handelsstad. Möjligen är morgondagens stad kulturstaden.
Medverkande: Mats Svegfors, särskild utredare, Kultursamverkansutredningen, Erica Månsson, sekreterare, Kultursamverkansutredningen och Fredrik Lindgren, VD, Kungliga Operan.
Arrangör: Kultursamverkansutredningen
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 15.00-15.45
Kultur ❤️ skola = sant?
Hur kan kultur- och utbildningspolitiken samverka för att säkerställa de kulturupplevelser som barn och unga har rätt till i skolan enligt de kulturpolitiska målen och Barnkonventionen?
I de nationella kulturpolitiska målen står att kulturpolitiken särskilt ”ska uppmärksamma barn och ungas rätt till kultur”. Skolan är den enda arenan där alla barn kan nås, men idag saknas strukturer som säkerställer barn och ungas rätt till kultur. På scenkonstområdet råder stor ojämlikhet och ASSITEJ Sveriges rapport ”Spelar mindre roll?” visar att 25% av alla elever sällan eller aldrig får uppleva scenkonst under sin skoltid. I vårt grannland Norge har kultur- och utbildningsministeriet skapat en modell som säkerställer att alla elever t.om. gymnasiet får uppleva minst tre professionella kulturupplevelser per år. För att målen ska nås behövs politisk handlingskraft och samverkan mellan kultur och utbildning. Hur kan Sverige leva upp till de kulturpolitiska målen?
Medverkande: Parisa Liljestrand (M), kulturminister, Amanda Lind (MP), ordförande, Riksdagens kulturutskott och Linus Sköld (S), ledamot, Riksdagens utbildningsutskott. Samtalet leds av Michael Cocke, ordförande ASSITEJ och Niclas Malmcrona, verksamhetsledare ASSITEJ.
Arrangör: ASSITEJ Sverige
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 16.00-16.45
Utbildningskedjans betydelse för Försvarsmusiken
Idag hotas musiklivets kompetensförsörjning av brister inom alla utbildningsnivåer och en osammanhängande utbildningskedja. Utbildningsvägen för många professionella musiker går via kulturskola och förberedande utbildningar. Dessa måste få en tydligare struktur.
Musik och andra estetiska ämnen har förlorat i betydelse de senaste åren, på gymnasial nivå såväl som i förskola och grundskola. Estetiska ämnen är inte längre obligatoriska på gymnasiet, de ger inte meritpoäng vid ansökan till högre utbildning och de ingår inte i förskolans läroplan. De estetiska ämnena bör också betraktas som kunskapsämnen, utan att för den sakens skull bli teoretiska ämnen eftersom det handlar om kombinationer av kunskaper och färdigheter på såväl estetisk som teoretisk grund. Försvaret rustar upp och Försvarsmusiken med den. För att vara anställd musiker krävs svenskt medborgarskap. Hur säkerställs kompetensförsörjningen av svenska musiker till Försvarsmusiken?
Medverkande: Dag Franzén, direktör GotlandsMusiken, Noomi Hedlund, projektledare för återväxten av blåsmusiker och blåsmusiken som konstart, Roger Lodin, chef Försvarsmusiken, Försvarsmakten Försvarsmusiken, Linus Sköld (S), ledamot i Riksdagens utbildningsutskott och Helena Wessman, rektor, Kungliga Musikhögskolan. Seminariet leds av Michael Johansson, utredare och kulturkonsult.
Arrangör: Försvarsmusiken i samarbete med Svensk Scenkonst, Kungliga Musikaliska Akademien och Kungliga Musikhögskolan.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Onsdagen den 28 juni kl. 17.30-18.30
Tillkommer och meddelas inom kort
Arrangör: Sveriges Radio
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdag 29 juni
Torsdagen den 29 juni kl. 8.00-9.00
Sveriges Radio-frukost: Vad hände egentligen? Om medierna och natobevakningen
Från en dag till en annan verkade nästan alla överens: Sverige måste gå med i Nato. Men hängde alla med på vad som egentligen hände? Hur rapporterade medierna om utvecklingen längs vägen och under valrörelsen? Ställdes de mest grundläggande frågorna och kom alla perspektiv fram i debatten? Kunde de svenska journalisterna tillräckligt mycket om säkerhetspolitik för att kunna ta sig an uppgiften? Skilde sig mediebevakningen i Finland och Sverige åt? Och blev försvarsfrågan, som högaktualiserades när Ryssland invaderade Ukraina, reducerad till en fråga om Natomedlemskap?
Seminariet inleds med en intervju mellan moderator Erik Blix och den finländske medieforskaren Anu Koivunen, professor vid Åbo universitet, om hur samtalet, rapporteringen och debatten om Nato sett ut i Finland, jämfört med Sverige.
Medverkande: Anu Koivunen, professor, Åbo universitet, Olle Lönnaeus, politikreporter, Sydsvenskan, Torbjörn Nilsson, politikreporter, Svenska Dagbladet och Tove Svenonius, redaktionschef Ekot/Sveriges Radio. Inledning av Sveriges Radios programdirektör Sofia Wadensjö-Karén. Moderator är Erik Blix, journalist, Sveriges Radio.
Arrangör: Sveriges Radio
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 9.15-10.00
Museicred – det handlar om förtroende!
Allmänhetens förtroende och tillit till samhällsaktörer är en grund för den svenska demokratin. Museerna ligger högt på förtroendeskalan. Varför? Och kommer det att fortsätta vara så?
Ett panelsamtal utifrån Sveriges Museers senaste rapport med förtroendesiffror från SOM-institutets undersökning. Hur förtjänar man allmänhetens förtroende och hur behöver museerna anpassa sig till framtidens publik? Hur påverkar museilagen förtroendefrågan och kan en kanon vara ett instrument för att öka förtroendet för museerna?
Medverkande: Niklas Cserhalmi, ordförande, Riksförbundet Sveriges Museer, Signe Krantz, verksamhetsutvecklare och programledare för Ung med makt, LSU/Sveriges barn- och ungdomsorganisationer, Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare, SOM-institutet, Göteborgs universitet och Lina Olsson, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse och Nike Örbrink, gruppledare för KD i Stockholms stadshus.
Arrangör: Riksförbundet Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 10.10-10.55
Hat och hot mot scenkonsten
Problemet med hat och hot är inte något som enbart drabbar scenkonsten. Det är ett uttryck för en förändring i hela samhället. Hur kan vi gemensamt rusta oss mot hat och hot? Vad kan individen på arbetsplatsen göra för att vara mer förberedd inför ett eventuellt hat eller hotkampanj?
Vi lever i ett alltmer polariserat samhälle där medborgarna inte längre delar en gemensam berättelse om världen och dess utmaningar. En av scenkonstens uppgifter är att utmana, ställa de svåra frågorna. Problemet med hat och hot är inte något som enbart drabbar scenkonsten. Det är ett uttryck för en förändring i hela samhället. Samtalstonen har skärpts och tröskeln för vad man får och vad man inte får säga har sänkts, inte minst på sociala medier. Ett första steg för att motverka detta är att problemet synliggörs vilket i sin tur möjliggör diskussion, upprättandet av handlingsplaner, utbildning och så vidare. Polisens bedömning är att det idag finns ett stort mörkertal inom scenkonsten. De tär därför viktigt att scenkonsten blir bättre på att anmäla händelser och incidenter. Hur kan vi gemensamt rusta oss mot hat och hot? Vad kan verksamheterna utveckla? Vad kan individen på arbetsplatsen göra för att vara mer förberedd inför ett eventuellt hat eller hotkampanj?
Medverkande: Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst, Martina Lindberg, Polisen NOA/Nationella Operativa Avdelningen, Camilla Brown, förbundsdirektör, Scen & Film och Thomas Florén, universitetslektor, Högskolan Dalarna. Samtalet leds av Michael Johansson, utredare och kulturkonsult.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 11.45-12.30
Kulturkanon – vad är syftet och för vem?
Syftet med en framtida kulturkanon ska vara att skapa underlag för gemensamma referenspunkter, vilket är viktigt för kommunikation och förståelse mellan människor i samhället. Finns det andra syften och finns det andra vägar att gå för att skapa en gemensam kultur? En litteraturkanon kan vi kanske se framför oss men hur ska en övrig kulturkanon se ut? Är risken att en kanon endast blir en tom politisk gest?
Medverkande: Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan, Monica Fredriksson, vd Folkoperan, Oskar Ekström, programchef Bokmässan i Göteborg. Fler namn tillkommer.
Arrangör: Folkoperan och Kungl. Operan
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 12.30-13.45
Frilans eller föräldraledig – måste man välja?
Antalet frilansare ökar, inte minst inom kultur och media, men i dagens system har många svårt att få en rimlig och rättvis sjuk- och föräldrapenning. SGI-utredningen presenterar i juni sina förslag till ett rättvisare system. Hur påverkar förslagen den sociala tryggheten för kulturskapare?
Seminariet inleds med en presentation av den aktuella utredningens förslag av Calle Nathanson, utredare. Därefter kommer företrädare för kulturskapare och journalister kommentera och diskutera utredningens förslag och hur de kan underlätta för bl.a. kombinatörer och stipendiater att få en rimlig social trygghet. Avslutningsvis låter vi ansvariga politiker från olika partier samtala om förslagen och ge sina politiska perspektiv på dem. Inbjudna är bl.a. ledande socialförsäkrings- och kulturpolitiker.
Medverkande: Calle Nathanson, utredare, SGI-utredningen, Karin Inde, ordförande, KLYS, Emma Ahlström Köster (M), ledamot kulturutskottet, Victoria da Silva, ombudsman, Svenska Journalistförbundet, Isabell Mixter (V), ledamot socialförsäkringsutskottet och arbetsmarknadsutskottet, Josefine Engström, illustratör och ordförande, Svenska Tecknare och Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare. Samtalet leds av Simon Norrthon, moderator, Fackförbundet Scen & Film.
Arrangör: KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, Fackförbundet Scen & Film och Svenska Journalistförbundet
Plats: TCO-landet, Strandgatan 19.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 13.00-13.45
Konst och kultur som bärande kraft för omställningen i norr
För att den gröna omställningen i norr ska lyckas måste det till omfattande arbetskraft. Ett levande kulturliv är, utöver basal infrastruktur, det som kommer att locka människor att bo kvar eller flytta in.
Välkommen till ett samtal om hur konst och kultur blir en viktig del i samhällsbyggandet i norr och lokala exempel om konstens roll från bland annat Visby.
Medverkande: Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, Region Norrbotten, Maria Nordgren, tillväxt- och hållbarhetschef, avdelningschef Demokrati och Samhälle, Luleå kommun, Helena Selder, konstnärlig ledare, Baltic Art Center och Magdalena Malm, tf generalsekreterare, Bildkonst Sverige. Moderator är Johannes Hylander, senior rådgivare och delägare i New Republic.
Arrangör: Bildkonst Sverige
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 14.00-14.45
Hur ska politiken försvara den konstnärliga friheten?
Den kulturpolitiska principen om ”armlängds avstånd”, som innebär att politiken skall styra utan att besluta om konstens innehåll, är mycket omdebatterad och har utmanats av politiker som vill detaljstyra programverksamhet eller ta bort misshagliga konstverk. Hur ska politiken försvara den?
I Tidöavtalet har regeringen skrivit att principen om armlängds avstånd skall upprätthållas. Deras samarbetsparti Sverigedemokraterna vill däremot omdefiniera armlängdsprincipen vilket fått kulturministern att gå ut och försvara den, allt medan en rad debattörer och politiker, ja till och med filosofer, har bidragit till debatten. I denna debatt har samtidskonsten särskilt hamnat i skottgluggen. En del politiker har hävdat att både politiker och medborgare måste få större inflytande över till exempel den offentliga konsten. Vi har också på senare tid sett hur principen om armlängds avstånd har utmanats av politiker som vill detaljstyra programverksamhet eller ta bort misshagliga konstverk från väggar eller stadsrum. Detta är med andra ord en fråga som i högsta grad berör konstnärerna. I detta panelsamtal vill vi i Konstnärernas Riksorganisation fråga några av våra folkvalda om hur de ser på den konstnärliga friheten och hur de tänker försvara den.
Medverkande: Sara Edström, ordförande, Konstnärernas Riksorganisation, Amanda Lind, riksdagsledamot (MP), ordförande i riksdagens kulturutskott, Anna Starbrink, riksdagsledamot (L), ledamot av riksdagens försvarsutskott och suppleant i kulturutskottet och Sebastian Jaktling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lunds kommun, Socialdemokraterna. Seminariet leds av Jon Brunberg, pressansvarig och kulturpolitisk strateg, Konstnärernas Riksorganisation.
Arrangör: Konstnärernas Riksorganisation/KRO.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 15.00-15.45
Prat eller verkstad – hur kan politiken främja kulturskapares arbetsvillkor i regioner och kommuner?
Konstnärlig frihet i praktiken kräver att professionella kulturskapare ges rimliga förutsättningar att rent praktiskt kunna producera och utöva konst och kultur. Hur kan den regionala och kommunala politiken främja goda arbetsvillkor och infrastruktur för konstnärligt skapande?
Olika konstområden har olika behov i produktionsledet. Det kan till exempel handla om tillgång till lokaler, materialkostnader, repetitionskostnader, varierande ställtid innan skapandet, tekniska behov, och mycket annat. Hur kan politiken på regional och kommunal nivå säkra goda produktionsvillkor i hela landet, och hur samverkar politiken med olika aktörer inom kulturlivet för att utveckla detta? Panelen kommer även kommentera den pågående kultursamverkansutredningen och vilka förändringar den kan leda till just gällande produktionsvillkoren för yrkesverksamma kulturskapare regionalt och kommunalt.
Medverkande: Karin Inde, ordförande, KLYS, Oscar Lindster (S), regionråd, ordförande kultur- och fritidsberedningen, Region Gotland, Joacim Wäppling (KD), 1:e vice ordförande i nämnden Kultur Utbildning och Friluftsverksamhet, Region Sörmland, Fransesca Quartey, f.d. teaterchef, Västerbottensteatern och Joakim Sandberg, kulturchef, Region Västerbotten. Moderator är Michael Johansson, utredare och kulturkonsult.
Arrangör: KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Torsdagen den 29 juni kl. 16.00-16.45
Tillkommer och meddelas inom kort
Medverkande: Thomas Sundström, teaterchef, Länsteatern på Gotland, Jenny Westfält, museichef, Gotlands museum m.fl.
Arrangör: Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Fredag 30 juni
Fredagen den 30 juni kl. 8.00-9.00
Museerna i skarpt läge – kulturarvet mobiliserar
Museernas viktiga samhällsfunktion i kristider är högaktuell idag. Stödmyndighet för de svenska museerna är Riksantikvarieämbetet. I fokus är bland annat beredskapsfrågan. Hur kan museerna t. ex. vara viktiga aktörer i totalförsvaret?
Riksantikvarieämbetet skärper nu upp sin organisation för att stötta museibranschens utveckling och samhällsfunktion. Under detta frukostseminarium möts branschorganisationen Sveriges Museer och Riksantikvarieämbetet i samtal om museirollen. Hur ska museerna möta framtidens samhällsutmaningar. Och hur kan Riksantikvarieämbetet göra skillnad.
Frukost och mingel.
Medverkande: Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Riksförbundet Sveriges Museer, Jenny Westfält, museichef, Gotlands Museum, Susanne Thedéen, överantikvarie, Riksantikvarieämbetet och Eric Fugeläng, avdelningschef, Riksantikvarieämbetet.
Arrangör: Riksförbundet Sveriges Museer
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
___
Fredagen den 30 juni kl. 10.00-11.00
Armlängds avstånd – hur lång ska armen vara?
Länsmuseet Gävleborg hamnade i stormens öga när en ny SD-ordförande meddelade att han ville lägga om museets inriktning. Det gav bränsle till en redan pågående debatt om politikers inblandning i sagostunder, museer, bibliotek och i andra kulturella uttryck.
Samtidigt har politiken i många år utfärdat uppdrag till museer och andra kulturinstitutioner om mångfald, hållbarhet och jämlik tillgång till kultur. Ibland har sådana ambitioner ansetts gå över gränsen för det acceptabla, vilket bl.a. Myndigheten för kulturanalys kritiserat i sin rapport Så fri är konsten, från 2021.
Vad innebär egentligen principen om armlängds avstånd – och varför är den viktig? Och var går gränsen mellan legitima politiska uppdrag och det som är att betrakta som övergrepp mot institutionernas frihet?
Medverkande: Meddelas inom kort.
Arrangör: Länsmuseernas samarbetsråd
Plats: Gotlands Museum, Bildstenshallen, Strandgatan 14.
___
Fredagen den 30 juni kl. 10.45-12.00
Kulturens tunna väv - Gotland och andra lokala exempel
En väv kan vara både skör och stark. Koalition för kulturdebatt har samlat en spännande panel som diskuterar förutsättningar för kultur och bildning, framför allt från ett lokalt perspektiv.
Hur kan Kultursamverkansmodellen i en ännu större utsträckning skulle kunna användas för att komplettera prioriteringen av tillgängliggörandet av konstarter och kulturarv med en prioritering av främjandeuppdrag och kulturverksamhet som möjliggör för invånarna att själva skapa kultur? Vi diskuterar utifrån Myndigheten för kulturanalys senaste rapport som kartlägger och analyserar hinder för breddat deltagande och minskad snedrekrytering i kulturlivet samt Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisations rapport Samhällsekonomisk effektutvärdering av folkhögskolan.
Medverkande: Andreas Johansson Heinö, förläggare Timbro, Anna Ekström, ordförande för RIO/Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, Umeå Universitet och ABF Stockholm, Charly Wassberg Borbos, verksamhetsutvecklare på Riksteatern i Hallunda. Fler namn tillkommer. Samtalet modereras av Per Hasselgren, verksamhetsledare, Konstfrämjandet och AnnMari Engel, ordförande, Skådebanan.
Arrangör: Koalition för kulturdebatt/Arena Idé
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
___
Med reservation för eventuella ändringar.
Kultur i Almedalen arrangeras av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer i nära samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum. Tillsammans med medverkande kulturmyndigheter, forskningsinstanser, intresseorganisationer och fackförbund m.fl. representeras de svenska kulturinstitutionerna och det fria kulturlivet.
Vill du också delta som arrangör?
Läs mer på arrangörssidan
Medverkande organisationer
ASSITEJ Sverige
Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond/BFUF
Bildkonst Sverige
Fackförbundet Scen & Film
Folkoperan
Föreningen Svenska Tonsättare
Försvarsmusiken
Gotlands Museum
Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Högskolan Dalarna
KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd)
Koalition för kulturdebatt/Arena Idé
Konstnärernas Riksorganisation (KRO)
Konstnärsnämnden
Kultursamverkansutredningen
Kungl. Musikhögskolan
Kungliga Musikaliska Akademien
Kungliga Operan
Länsmuseernas samarbetsråd
Länsteatern på Gotland
Riksförbundet Sveriges Museer
Svensk Scenkonst
Svenska Journalistförbundet
Svenska Tecknare
Sveriges Radio